GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

Stolp Halerweg

Stolp Halerweg, Schagen

Opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2015-2018
Bruto vloeroppervlak 280 m2 bvo

Eigentijds woonhuis gebaseerd op traditie

Schagen

De Stolp Halerweg is de beeldbepalende blikvanger, gelegen op een gereconstrueerd agrarisch erf. Binnen een ensemble van vier woningen die een samenhangend qua vorm en positie de identiteit van een landelijk erfbebouwing heeft.

In samenspraak met de particuliere opdrachtgever is een ontwerp gemaakt, waarbij de traditionele kenmerken van de stolp een nieuwe woonwaarde geven als eigentijds woonhuis. De oorspronkelijke stallen, hooizolder en materieel met bijhorende dars zijn vertaald in woonverblijf en ruimtelijkheid. Het traditionele constructieve vierkant is ruimtelijk gemaakt als trappenhuis met vide en entresol in de nok.

Een groot dakvenster aan de oostzijde kan het dag- en zonlicht tot op de parterre van het vierkant laten binnentraden, waarmee de woning van binnen uit zowel lichter en ruimtelijker wordt. Doorzichten door het vierkant, de beperking van gangoppervlak en het hanteren van verschillende plafondhoogten dragen bij aan de ruimtelijke bewoning van deze stolp.

Het archetype van de stolp heeft haar gedaante behouden en is ingezet om tot een specifieke en bijzondere woonvorm te komen op deze landelijke locatie.
2015044-STOLP-YKEMA-14-interieur-hal-[1200x900]
2015044-STOLP-YKEMA-20-interieur-[1200x900]
2015044-STOLP-YKEMA-17-interieur-eetkamer-[900x1200]
2015044-STOLP-YKEMA-05-exterieur-[1200x900]

Het voorhuis accentueert de voorzijde van de stolp richting de Halerweg.

2015044-STOLP-YKEMA-02-exterieur-[1200x900]
De stolp is het beeldbepalende “hoofdgebouw” van Erve de Hale. Hierin is de rest van het ensemble van landelijke erfbebouwing gestilleerd.

"Het woonhuis als stolp op Erve de Hale is gebaseerd op de typerende kenmerken en opbouw van de traditionele Noord-Hollandse Stolp."

Uitstraling

Concept & materiaal

Het woonhuis als stolp op Erve de Hale is gebaseerd op de typerende kenmerken en opbouw van de traditionele Noord-Hollandse stolp. De vorm is minimaal verstoord door nodige toevoegingen en in de detaillering is gekozen voor een eigentijdse verbeelding en materialisatie.

Er is gekozen om de rietgedekte kap minimaal te verstoren, waarbij de keuze is gemaakt om een enkel groot dakvenster te maken op de oostzijde, waardoor de ruimten van binnenuit van daglicht kunnen worden voorzien, in plaats van meerdere kleine vensters die ruimte gebonden zouden worden geplaatst.

De gevels van zowel de stolp en het bijgebouw zijn rondom bekleed met houten beschieting, waardoor er eenheid in materiaal en detaillering kan worden gewaarborgd. Enkel ter verrijkend accent is er licht metselwerk toegepast in het voorhuis en de markante schoorsteen.

Kleine vensters in de lage gevels en de openslaande darsdeuren zijn slim en traditiegetrouw ingezet om tot een fraaie ruimtelijke belichting en zicht op de omgeving te komen. Deze traditionele elementen geven tevens een eigentijdse hernieuwde betekenis aan de kenmerken van een stolpboerderij.

“De stolp staat op een terp om het bouwwerk conform de traditie te verheffen ten opzichte van de omliggende "secundaire" bouwwerken.”

"Traditionele kenmerken zijn in het ontwerp gehanteerd en gestilleerd, zodat het archetype als kenmerkend beeldmerk en bouwvorm kan worden ingepast in het ensemble van Erve de Hale."

“Aanbeveling van de klant. Picim eicae siminis id ut et re peligen deribus intibusa sinctenimost ipienim agnaten erro. Arum expedi ommolorro quodi sam sapere voluptatus int elitiis vitat qui istio te molupta voluptas sus ad evel in erovid. Ihillore provit et omnisse ceperspedit lias ad es autem is doluptam qui od.”
-Klantnaam, Bedrijf

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2015044-STOLP-YKEMA-19-interieur-daklicht-woonkamer-[1200x900]