GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

OBS De Snip

Basisschool De Snip

Opdrachtgever Surplus en Woningstichting Den Helder
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2012 – 2015
Omvang 1.428 m2 BVO incl. zolderruimte bestaand monument

OBS de Snip

Nieuwe Niedorp gemeente Hollands Kroon

Uitbreiding en transformatie van een monumentale basisschool
In Nieuwe Niedorp staat de Openbare Basisschool de Snip, een monumentaal gebouw uit 1935 in de markante architectuurstijl van de 30-er jaren. De school is een provinciaal monument en heeft diverse keren gefigureerd in Tv-commercials en filmprenten. De oorspronkelijke kleine 4-klassige school staat bol van de fraaie detaillering, Art-Deco glas-in-lood ramen, keramische sierlambriseringen en andere markante monumentale ornamenten en -details. Het pand is terecht als monument gekwalificeerd en is beeldbepalend in het dorp.

De school was echter als onderwijshuisvesting te klein en gedateerd. Jarenlang waren noodzakelijke uitbreidingen opgevangen met semipermanente bouwwerken op het achtererf. Eindelijk is de daad bij het woord gevoegd en is in samenwerking met Woningstichting Den Helder tot een haalbaar permanent huisvestingsplan gekomen. GeO architecten tekent voor het ontwerp, engineering en uitvoering.

Het bestaande monumentale pand is ingemeten met een 3D-scan, zodat een nauwkeurig beeld kon worden gereconstrueerd van de beschikbare ruimte, monumentale onderdelen en de bouwkundige opbouw.

2013014-De-snip-Interieur-14-[1200x900]
2013014-De-snip-Interieur-16-[1200x900]
2013014-De-snip-Interieur-06-[1200x900]
2013014-De-snip-Interieur-12-[1200x900]

Buitengevels van het bestaande monument worden getransformeerd tot karakteristieke binnenpandse wanden langs de hellingsbaan.

2013014-De-snip-Interieur-15-[1200x900]

Zichtlijnen en doorkijkjes maken de beleving binnen de school spannend en dynamisch.

“De school in de markante architectuurstijl van de 30-er jaren is een provinciaal monument en heeft diverse keren gefigureerd in TV-commercials en filmprenten.”

Omgeving

Concept & sfeer

Minutieus zijn bouwfysische details en de integratie van installatietechniek ontwikkeld, waarbij de monumentale essentie van de detaillering en aanwezige materiaalafwerkingen behouden konden blijven en beter nog, deze een nieuwe gebruiksgedaante hebben gegeven aan een moderne eigentijdse onderwijsomgeving. Het monument is daarmee volledig intact gebleven. De uitbreiding van de school heeft gestalte gekregen in een modernistische architectuurstijl. Door het contrast met het monument versterken beide bouwdelen elkaar en is de plezierige dorpse schaal van de school intact gebleven. Het nieuwbouwdeel is opgebouwd met gekeimd metselwerk. De gevel is bekleed met een lattenwerk van composiet, die daarmee het bouwdeel een eigen verfijnde identiteit geeft. Groep overstijgende functies, zoals samenkomstruimte, speellokaal, overblijfruimte, bibliotheek, etc. zijn in dit bouwdeel gehuisvest.

Vermeldenswaardig is de bijzondere oplossing voor het te overbruggen hoogteverschil van de bestaande school naar de omgeving en uitbreidingsbouwdeel. Het hoogteverschil van 70 cm is in de aansluiting van nieuw op oud opgelost als een rolstoeltoegankelijke hellingbaan in het kader van passend onderwijs. De ruimte dient tevens als garderobe ruimte, zodat de overige schoolruimten allemaal ingezet kunnen worden voor onderwijs. De voormalige garderobe met keramische lambrisering is hergebruikt als verwerkingsruimte door de inpassing van vaste “treincoupés”, waar de kinderen kunnen plaatsnemen buiten de groepsruimte.

“De oorspronkelijke kleine 4-klassige school staat bol van de fraaie detaillering, Art-Deco glas-in-lood ramen en keramische sierlambriseringen.”

“Door het contrast van de uitbreiding met het monument versterken beide bouwdelen elkaar en is de plezierige dorpse schaal van de school intact gebleven.”

“Aanbeveling van de klant. Picim eicae siminis id ut et re peligen deribus intibusa sinctenimost ipienim agnaten erro. Arum expedi ommolorro quodi sam sapere voluptatus int elitiis vitat qui istio te molupta voluptas sus ad evel in erovid. Ihillore provit et omnisse ceperspedit lias ad es autem is doluptam qui od.”
-Klantnaam, Bedrijf

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2013014-De-Snip-Detail-04-[950x950]