GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

Hema Schagen

Hema Schagen

Opdrachtgever Cor Boontjes Beheer bv
Status ontwerp In gebruik
Realisatie 2012 – 2015
Omvang 42 m1 gevel met achterliggende ruimten

Ambachtelijke Eyecatcher

Schagen

Aan de Nieuwstraat in Schagen zijn 4 bestaande winkelpanden verbouwd en uitgebreid. Vooral het aangezicht van de winkelpanden is daarbij ingrijpend veranderd. De bestaande gevels waren versleten en mede daardoor hadden de winkels onvoldoende uitstraling. De gevelconstructie was licht en ongeisoleerd. De eigenaar heeft op basis van het ontwerpvoorstel van GeO architecten besloten tot een ingrijpende verbouwing. De HEMA is in het straatbeeld een eyecatcher. De verticaal georienteerde gevelreclame geeft het pand in het straatbeeld de uitstraling een warenhuis, een stedelijke allure die de straat nabij het Marktplein in het centrum extra cachet geeft. Deze kwaliteit wordt architectonisch ondersteund door een eigentijdse vertaling van de Art-Deco beeldstijl. Door de geprefabriceerde houtskeletbouw gevelelementen te bekleden met gezaagde bakstenen, kon een verticaal staand verband worden aangebracht, die het verticale karakter van het pand versterken. De warme genuanceerde kleur van de bakstenen geven karakter aan deze gevel. Het naastliggende perceel behoort ook tot het HEMA winkelbedrijf, maar is in contract in een modernistische beeldstijl opgelost. De onderliggende gevel kan geheel worden geopend, zodat het cafetaria van de HEMA als buitenterras aan het openbaar gebied kan worden opengesteld. Twee naastliggende percelen zijn met gelijkende materialen verbouwd, waarmee door een vanzelfsprekende parcellering een aangenaam straatbeeld is gerealiseerd. De uitvoering is ingericht op zoveel mogelijk assemblage op locatie. De bestaande fundering en staalconstructie is opnieuw bekleed met geïsoleerde HSB elementen, die in het werk zijn bekleed met gezaagde bakstenen. Hiermee kon tempo worden gemaakt, waardoor de uitvoering gestalte heeft gekregen in de maanden januari tot maart en de winkels voor het paasweekeinde weer volledig in exploitatie konden zijn.
Desondanks hebben de panden evengoed een ambachtelijke look en feel….

2012051-Hema-Schagen-Exterieur-02-[900x1200]
2012051-Hema-Schagen-Exterieur-04-[900x1200]
2012051-Hema-Schagen-Detail-04-[900x1200]

De warme kleur van de bakstenen geeft de gevel karakter.

2012051-Hema-Schagen-Detail-02-[900x1200]

Terugspringende verticale steenstrips geven de gevel extra tactiliteit.

''De gevel kreeg een eigentijdse Art-Deco uitstraling door het gebruik van geprefabriceerde houtskeletbouw gevelelementen met gezaagde bakstenen."

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

Toren Hoorn