GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

De Groeneplaats

Groeneplaats, Den Burg

Opdrachtgever Aannemingsbedrijf A. Tuin BV
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2017-2019
Omvang 10 wooneenheden van 75-110 m2 GO en 400 m2 BVO horeca-/winkeloppervlak

De Groeneplaats

HET HART VAN DEN BURG

Kenmerkend voor het concept is: “Herkenbaar Texel, herkenbaar Den Burg”. Maar niet historiserend en niet een herhaling van reeds bekende thema’s.

Het ontwerp voor de Groeneplaats bevindt zich op de locatie van het voormalige gemeentehuis in het centrum van Den Burg. Het ontwerp is gebaseerd op vier herkenbare ‘perceel identiteiten’, die zijn geïnspireerd op markante bouwstijlen van het eiland. De architectuur is eigentijds, maar verwijst naar de lange historie van deze plaats en haar glorieuze gebouwen.

De ‘reparatie’ van de Groeneplaats is qua schaal, maat, kleur, architectuur en ornament fraai ingepast in de oorspronkelijke structuur van Den Burg. Met de historische verwijzingen wordt ook een stukje geschiedenis van de Groeneplaats van weleer opnieuw verteld en in herinnering gebracht. Dat is de kracht van de stad, een verhaallijn van de geschiedenis van haar bewoners en activiteiten, die in de lange historie hebben plaatsgevonden…

Voor een van de percelen is het oude raadhuis aan ’t Raaksje van eind 19e eeuw als inspiratie gebruikt, die zich ook oorspronkelijk op deze plek bevond.. Het pand op de zuidwesthoek, is geïnspireerd op het ‘Polderhuis’, een fraai voorbeeld van de vroege 20e-eeuwse moderne architectuur met diverse Art deco ornamentiek. Ook het robuuste pakhuis en het traditionele Texelse woonhuis met gevelschild, zijn terug te zien in het gebouw.

Het voormalige raadhuis van eind 19e eeuw aan ’t Raaksje. De wit gekeimde gevel met verticale lijstvensters is opnieuw gestilleerd op dezelfde locatie, zodat vanaf de tegenoverliggende Binnenburg het uitzicht op de gevelwand aan de Vismarkt dit belangrijke gebouw weer in herinnering neemt.

2017037-GROENE-PLAATS-exterieur-02-[1200x900]

Parcellering in de gevels door materiaal en kleur zorgen dat de ervaring van het gebouw kleinschalig blijft.

 

Verbijzonderingen in het metselwerk refereren naar de ambacht en de rijkheid van de historie van Den Burg.

 

"Karakteristiek en passend als centrumbebouwing."

Genomineerd

Voor DE ARIE KEPPLERPRIJS 2020

Dit project is het resultaat van een gewonnen aanbestedingsproces, waarbij door de gemeente een nauwsluitende bouwenvelop was meegegeven.

In de woningen is veel aandacht voor uitzicht, buitenruimte en bezonning. Een belangrijke voorwaarde was dat de buitenruimten zich afwenden van de openbare ruimte. De woningen en buitenruimten zijn hierom verweven in de contouren en gevels van het gebouw. Zo genieten de bewoners van de frisse lucht en de omgeving, zonder dat dit in het beeld en de gevels sterk zichtbaar is.

Met name de buitenruimten van het perceel met zadelkap zijn interessant. Hier bevinden de buitenruimten zich achter een open gevel van vergrijsde houten latten, die naar keuze van de bewoner ook als zonwering kunnen worden gebruikt of open gezet.

"Terrassen en buitenruimtes zijn zo ingewerkt binnen het blok dat voor de bewoners de privacy gewaarborgd wordt."

"De open lattengevel biedt zonwering en privacy naar eigen wens."

“Aanbeveling van de klant. Picim eicae siminis id ut et re peligen deribus intibusa sinctenimost ipienim agnaten erro. Arum expedi ommolorro quodi sam sapere voluptatus int elitiis vitat qui istio te molupta voluptas sus ad evel in erovid. Ihillore provit et omnisse ceperspedit lias ad es autem is doluptam qui od.”
-Klantnaam, Bedrijf

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2017037-GROENE-PLAATS-exterieur-08-[900x900]