GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen
Basisschool Sint Joseph, Burgerbrug

Opdrachtgever Stichting Sarkon
Status gerealiseerd
Realisatie 2011-2015
Omvang 715 m² bvo 

Nieuwbouw dorpsschool

Burgerbrug

In het dorp Burgerbrug is een kleine dorpsschool gerealiseerd. De 3 klasruimten, een peuterspeelzaal en een ruimte voor de hobbyclub vormen de basis van het ruimtelijke programma. De “speelzolder” op de verdieping biedt de school een extra verwerkingsruimte geschikt voor expressie. Onder andere het bewegings onderwijs voor de allerkleinsten en speelruimte kan op deze wijze worden geboden, zonder dat hiervan hinder ontstaat voor de overige groepen.

De school is gebaseerd op het archetype van de dorpsschool, een klein bouwwerk met een kap en een voorname voorgevel gericht op de hoofdweg van het dorp. Binnen deze traditionele vorm is het schoolgebouw eigentijds vormgegeven en ingericht. De groepsruimten zijn georiënteerd op het noorden en daardoor afgewend van de zon. Opwarming blijft daardoor tot een minimum beperkt. Directe zoninstraling schijnt direct in het schoolgebouw via de markante lichtstraat in de nok.

Het interieur is helder en fris gehouden geïnspireerd op de groene weidelanden van de directe omgeving. Eenheid in kleur, indirecte verlichting en daglicht laten de zon schijnen. Directe zoninstraling is beperkt tot de lichtstraat in de nok. In de stJosephschool schijnt daardoor altijd de zon!

2011022-STJOSEPHSCHOOL-exterieur-03-[900x1200]
2011022-STJOSEPHSCHOOL-interieur-01-[900x1200]
2011022-STJOSEPHSCHOOL-interieur-03-[1920x1080]

"De tribune overbrugt de centrale verwerkingsruimte naar de speelzolder. Een dynamiek en meerwaarde voor deze compacte dorpsschool…"

St Josephschool

Inzicht in het gebouw

De basis wordt gevormd door 3 klasruimtes, een peuterspeelzaal en een hobbyclub. De speelzolder biedt de school een extra ruimte voor expressie. Dit kleine gebouw heeft een grote maatschappelijke functie en rol voor de gemeenschap.

"Een dorps gebouw, waar in je je vrolijk kunt voelen…"

2011022-STJOSEPHSCHOOL-exterieur-08-[1200x900]
2011022-STJOSEPHSCHOOL-exterieur-09-[1200x900]

"Groen als thema, afgeleid van het omliggende weidelandschap."

Het heldere en frisse interieur is geïnspireerd op de groene weilanden van de directe omgeving. De lokaalruimten zijn gericht op het noorden en daarmee afgewend van de zon om opwarming tegen te gaan. Directe zoninstraling is daarnaast beperkt tot de lichtstraat in de nok. In de Sint Joseph School schijnt daardoor altijd de zon!

2011022-STJOSEPHSCHOOL-schets-01-[900x1200]

De Sint Joseph School is een kleine dorpsschool in het dorp Burgerbrug. De school is gebaseerd op het archetype van de dorpsschool: een klein bouwwerk met kap en een voorname voorgevel gericht op de hoofdweg van het dorp.

2011022-STJOSEPHSCHOOL-interieur-02-[900x1200]

Binnen deze traditionele vorm is het schoolgebouw eigentijds vormgegeven en ingericht.

"Groen als thema, afgeleid van het omliggende weidelandschap."

“ Het begon bij een ontdekking: opeens was daar een fantastisch gelegen terrein met bouwbestemming, dat al 10 jaar leeg lag. Het voelde als een geheime plek. Inmiddels torent Toren er boven de stad uit en markeert het gebouw de skyline van Hoorn. Een gebouw maken als Toren is een lang proces. Van de vondst van de locatie, het schetsen van de architect en het nadenken over het gebruik tot de eerste paal, het bouwproces en de oplevering. Alles viel samen en Toren is nu een thuis voor heel veel mensen.”
- Guido Scholtens, Scholtens
Jan Verberne

Jan Verberne

GeO-er over Toren Hoorn

Voor de gevels is gebruik gemaakt van verschillende steensoorten.  Per woonblok is één kleur baksteen als beeldmerk ingezet. Doordat vijf verschillende kleuren gebruikt zijn houdt Toren zich goed staande in de stadsrandlocatie vol uitgesproken kleuren. Tegelijk wordt zo waardering getoond voor het klassieke, warme en duurzame gevelmateriaal dat in Nederland traditie heeft.

Voor de gevels is gebruik gemaakt van verschillende steensoorten.  Per woonblok is één kleur baksteen als beeldmerk ingezet. Doordat vijf verschillende kleuren gebruikt zijn houdt Toren zich goed staande in de stadsrandlocatie vol uitgesproken kleuren. Tegelijk wordt zo waardering getoond voor het klassieke, warme en duurzame gevelmateriaal dat in Nederland traditie heeft.

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2011022-STJOSEPHSCHOOL-exterieur-06-[950x950]