GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

Zeemanschapstrainer

Specificaties Zeemanschapstrainer

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2016-2018
Bruto vloeroppervlak 743 m2 bvo

Multifunctioneel

oefenen complexe protocollen

Voor de crew-training van de ZMS Karel Doorman is door GeO architecten, in samenwerking met Aannemingsbedrijf Tuin Den Helder, na een Europese aanbesteding in opdracht van het RijksVastgoedBedrijf op het marine terrein een trainingsfaciliteit ontworpen en gerealiseerd. De trainingsfaciliteit is een nauwkeurige nabootsing van de situatie op zee, waarbij een LCF-fregat, die langszij het bevoorradingsschip Karel Dooman vaart, met een lierinstallatie moet kunnen worden bevoorraad.

De dekopbouw van de LCF en Karel Doorman zijn hiervoor exact op het vasteland nagebouwd inclusief de installatie van de hoogwaardige techniek van de 20m hoge lier mast van Bosch Rexroth.

 

 

Trainingsfaciliteit

Marinebasis Den Helder

Alle omstandigheden zijn na te bootsen op de Poolster, ook noodgevallen. Zoals een kabel die van de lier schiet, een kabelbreuk of het uitvallen van de lieren.

Ook de emergency break away wordt hier door de bemanningen  beoefend. Die vindt normaliter op zee plaats wanneer bijvoorbeeld de afstand tussen schepen groter dan 90 meter dreigt te worden. Er kan straks veilig ondervonden en begrepen worden welke scenario’s er op plotseling op zee plaats kunnen vinden.

Bij de Zeemanschapstrainer kun je de tijd nemen om alles goed toe te lichten en te herhalen.

2017035-ZEEMANSCHAPSTRAINER-10-[1200x900]
2017035-ZEEMANSCHAPSTRAINER-04-[1200x900]
2017035-ZEEMANSCHAPSTRAINER-14-[1200x900]

Diverse trainingsonderdelen als “eilandjes” in een glooiend maaiveld geïnspireerd op een zeedal.

2017035-ZEEMANSCHAPSTRAINER-13-[1200x900]

Kleur en materiaal als nabootsing van schepen in de zee.

"Het aantal trainingsdagen zal meer dan verdubbelen straks en dat is onbetaalbaar."

"Peilloze diepte"

landschappelijke inpassing

Voor de landschappelijke inpassing van de trainingsfaciliteit is inspiratie gevonden in de nabootsing van de omstandigheden op zee.

Tussen de eilanden is met een landschapsglooiing een zee omgeving gestileerd. Het “zeedal” tussen de eilanden is met bestratingsmateriaal kleur antraciet bekleed tot de top van de flankerende grondlichamen, zodat de donkere “peilloze diepte” van de zee zoveel mogelijk gestalte krijgt. Aan de buitenzijde zijn deze grondlichamen bekleed met een onderhoudsarme maaiveld begroeiing, waarmee door de verhoogde horizon met de grondlichamen een groot deel van de zeemanschap trainingsfaciliteit uit het zicht wordt genomen en op die wijze landschappelijk is ingepast.

De trainer is evenwel wel zichtbaar vanaf openbaar gebied. De veerboot naar Texel vaart langs de locatie en geeft een fraai beeld op dit bijzondere en unieke bouwwerk.

"We kunnen hier met alle tuigages van de NAVO werken."

"We belasten de schepen straks veel minder met vaardagen voor praktijkopleidingen; ze zijn ook vaak weg of in voorbereiding op hun vertrek. Hier kunnen mensen ervaring opdoen voor als je op zee een tanker tegenkomt die niet van Nederlandse makelij is. We kunnen storingen inbouwen en oefeningen stilleggen om iets uit te leggen. Voor elk schip hadden we als afdeling Zeemanschap tot nu toe 5 dagdelen van 4 uur per jaar om te oefenen. Dat aantal verdubbelt straks en dat is onbetaalbaar."
- LTZ 2OC John Wennink, Hoofd Zeemanschap

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2017035-ZEEMANSCHAPSTRAINER-09-[1200x900]