GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

Ziekenboeg Nieuwe Haven Den Helder

Specificaties

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2019-2022
Omvang 2990 m2 bvo

Healing environment

In het ontwerp staat de patiënt centraal. Een healing environment voor de ruim 8000 mensen die de ziekenboeg bezoeken. 

Ziekenboeg Nieuwe Haven Den Helder


Een moderne ziekenboeg

De huidige ziekenboeg op het Marineterrein wordt vervangen door een nieuw gezondheidscentrum. Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd aan de Admiraliteitskade van de Helderse Marinehaven.

Het project is verworven als een nationale Design & Construct opdracht. De opdracht is ontwerp en realisatie van een Gezondheidscentrum als een ‘Healing Environment’ voor het Marinepersoneel van Den Helder. ‘Healing environment’ als gebouw, een omgeving die bijdraagt aan stressreductie, privacy, infectiepreventie, veiligheid en gastvrijheid.

De buitenkant van het gerealiseerde gebouw is geïnspireerd op de “look and feel” van de marineschepen, die voor het gebouw aan de kade liggen aangemeerd. Gevel en dak zijn als samenhangende gebouwschil ontworpen als een vloeiende aansluiting op het maaiveld en ingeplakt met EPDM als afwerking.

Met twee patio’s als “insnedes” in het gebouw is luwte gecreëerd bij de benadering van de entree en het interieur zichtbaar gemaakt,. Door toepassing van houten geveldragende lamellen achter de puien en de houten wandbekledingen is een lichte en warme gastvrije uitstraling gecreëerd.

 

Gezondheidscentrum, Nieuwe Haven Den-Helder Ziekenboeg schets concept
Gezondheidscentrum, Nieuwe Haven Den-Helder Ziekenboeg

Via de patio’s is het groen van binnenuit beleefbaar en draagt op die manier bij aan de stressreductie.

Vanaf de frontofficebalie zijn nagenoeg alle klantruimten van het gebouw te overzien.

“Een Gezondheidscentrum als een ‘Healing Environment’ voor het Marinepersoneel van Den Helder.”

Gezondheidscentrum, Nieuwe Haven Den-Helder Ziekenboeg schets

Beleving

BINNEN - BUITEN

Aan de zuidzijde sluit het oplopende dak aan op een wadi. het aflopende hemelwater vloeit af in de ze wadi, waarmee een eigen flora en fauna wordt uitgelokt. Door deze infiltratiezone is ook opklimbaarheid van het gebouw voorkomen.

Via de patio’s is dit groen ook van binnenuit beleefbaar en draagt op die manier bij aan de stressreductie. De entreepatio zorgt ervoor, dat je centraal in het hart van het gebouw binnenkomt, waarbij het gebouw zich voor je als het ware ontvouwt. Vanaf de frontoffice balie zijn nagenoeg alle klantruimten van het gebouw te overzien. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en overzicht waardoor mensen eenvoudig de weg kan worden gewezen.

Op de parterre bevinden zich de behandel/spreekruimten van de artsen, fysiotherapie en observatieruimte. Op de eerste verdieping bevindt zich de tandheelkundige dienst en op de tweede verdieping met name de personeelsruimten.

De meeste behandelruimten bevinden zich aan de noordgevel, die juist rijkelijk is uitgerust met glas en uitzicht over de haven. Deze noord oriëntatie maakt zonwering overbodig. Omwille van de privacy is de glasgevel voorzien van een zeefdruk. Het wit geëmailleerde glas geeft veel licht terug ondanks de noord oriëntatie. Op de witte gevel is tevens het internationale rode kruis symbool voor gezondheidszorg verwerkt, het “Kruis van Geneve”.

“De buitenkant van het gebouw is geïnspireerd op de “look and feel” van de marineschepen, die voor het gebouw aan de kade liggen aangemeerd.”

De vorm van het gebouw en de royale overstekken in de patio’s zijn allemaal direct gerelateerd aan de oriëntatie van het Marinecampus terrein. Met name de windaanval op het gebouw is in Den Helder op zijn sterkst en een factor van formaat voor de waarborging van een comfortabele toegankelijkheid van het gebouw.

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2019008-gezonheidscentrum-interieur-LEX5750-[900x1200]