Julianaschool, Schagen

Julianaschool, Schagen

Opdrachtgever gemeente Schagen
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2013 – 2014
Omvang 2.100 m² bvo

De Julianaschool opnieuw

gemeente schagen

De OBS Julianaschool dateert uit 1932. Het is een markant gebouw met fraaie monumentale details zoals glas-in-lood, robuuste gevelkozijnen en –ornamenten in de stijl van Art Deco en Nieuwe Zakelijkheid. Het gebouw voldeed alleen niet meer als huisvesting voor eigentijds primair onderwijs….

Ruimtelijk, bouwkundig, bouwfysisch en qua comfort is het gebouw onder handen genomen. GeO architecten heeft een plan gemaakt voor deze ingrijpende renovatie en uitbreiding, waarbij de monumentale waarde van het gebouw behouden is gebleven door zoveel mogelijk uit te gaan van het bestaande gebouw.

De oorspronkelijke keramische afwerkingen en het glas-in-lood zijn sfeerbepalend. Die zijn behouden gebleven en gerestaureerd waar nodig. De school heeft daarmee haar authentieke karakter behouden zonder dat dit ten koste is gegaan van de wensen van het schoolteam. De oorspronkelijke hoofdentree aan de westgevelzijde is weer operationeel gemaakt. Aan de oostzijde van het gebouw is het plein ingericht in verschillende speelzones en is het schoolgebouw uitgebreid met een ruimte voor de directeur, administratie en een spreekkamer. Deze kleine uitbreiding heeft een modernistische uitstraling, zodat oud en nieuw duidelijk herkenbaar blijven. Het witte stucwerk geeft het gebouw een fris karakter en is beschermd door een stevige plint en een schooltuintje.

De oorspronkelijke hoofdentree aan de westgevelzijde is weer operationeel gemaakt. Dit is het entreeplein en hier bevindt zich de fietsenstalling

2012023-Julianaschool-Interieur-01-[1200x900]
2012023-Julianaschool-Exterieur-10-[1200x900]
2012023-Julianaschool-Exterieur-09-[1200x900]

 Robuuste gevelkozijnen en –ornamenten in de stijl van Art Deco en Nieuwe Zakelijkheid.

2012023-Julianaschool-Exterieur-Nieuw-07-[1920x1080]

De Julianaschool is een rijk geornamenteerde school uit de 30’er jaren.

2012023-Julianaschool-Interieur-02-[1200x900]

Revitalisatie van het oude gebouw

hergebruik & comfort

De belangrijkste ingreep is de inrichting van de centrale entreehal als entree- en garderoberuimte. De bestaande gangruimten kunnen nu opnieuw worden gebruikt als verwerkingsruimte. Hiermee kan het groepsonderwijs uitbreiden naar de verwerkingsruimte en ruimte bieden aan onderwijsdifferentiatie.

De school is verdeeld in clusters voor onder-, midden- en bovenbouw. Bouwfysisch is met deze clustering onderscheid gemaakt tussen een “zomer- en een winterschool” . In de zomer staat de hele school open en in de winter wordt het gebouw verdeeld in kleine clusters. De clusters van maximaal 3 groepsruimten beschikken over een eigen klimaatregeling, zijn comfortabel gemaakt met laagtemperatuur vloerverwarming en kunnen op die wijze energie efficiënt worden gebruikt. Het bestaande gebouw is voorzien van isolatie van vloer, gevels en dak ter plaatse van de clusters.

De grote centrale hal en zolderkap zijn voor zover mogelijk geïsoleerd, maar worden mop lage temperatuur gestookt. De centrale hal functioneert in de winter immers alleen als entree-, garderobe- en doorgangsruimte. In de zomer biedt het oude gebouw een comfortabel klimaat door het grote warmte accumulerend vermogen. In de zomersituatie kan ruimtelijk de grote entree hal gebruikt worden als extra verwerkingsruimte. Met de installatie techniek is hierop ingespeeld.
De school wordt uitgerust met een balansventilatie systeem in het kader van Frisse Scholen klasse B.

"De gangen worden uitgebreid met erkers waardoor de onderbouw over een lekkere zonnige verwerkingsruimte beschikt."

De nieuwe erkers en de uitbreiding aan de schoolpleinzijde zorgen voor zicht naar buiten en veel daglicht in de school.

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

IMG_6397