GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

De Dreef

Specificaties

Opdrachtgever Gemeente Dijk en Waard
Status ontwerp Gerealiseerd
Realisatie 2023
Omvang Gymzaal van 560m2

De Dreef

Heerhugowaard

De nieuwe gymzaal aan de Pater Jan Smit School in Heerhugowaard  is geprojecteerd op de plaats van de voormalige gymzaal. De gymzaal wordt door de school gebruikt als gymzaal, speelhal en samenkomstruimte voor weekafsluitingen musicals etc. Daarnaast wordt de zaal gebruikt door verschillende sportclubs voor trainingen.

De gymzaal vormt een voorzetting van de kap van het bakstenen hoofdgebouw van de school. De kap is uitgevoerd als een zogenaamde “sheddak”, een reeks van zadelkappen, die constructief efficiënt kunnen worden geconstrueerd. De nagenoeg noord-zuid georiënteerde kap biedt ruimte aan PV panelen, maar draagt in belangrijke mate bij aan de sfeer van de zaal die een groot deel van de tijd dienst doet als bijeenkomstruimte voor de school. De ‘houten’ vloer, veel aandacht voor de akoestiek in de zaal, een rustige kleurpalet en veel daglicht zorgen ervoor dat de zaal een prettige verblijfsruimte is. 

De oost- en westgevel zijn voorzien van diepe metselwerkpenanten, die ritme en schaal brengen in de grotendeels gesloten metselwerk façades, en er tevens voor zorgen dat verblinding door directe zoninschijning wordt voorkomen. 

 De voortzetting van de kap verbindt het bestaande schoolgebouw met de nieuwe gymzaal, waardoor de gymzaal aansluit bij het bestaande ensemble van de bouwdelen van de school. De sheddaken breken het doorlopende volume op, waardoor deze minder massaal oogt. 

De koppeling tussen de school en de gymzaal bevindt zich in een met een lage kap afgedekt tussenvolume met een grote glazen pui. Dit is entree voor gebruik buiten de school om. Tevens de verbinding met de school zelf.

De Dreef, Gymzaal
De Dreef, Gymzaal
De Dreef, Gymzaal
Schets, De Dreef
Schets, De Dreef

''Daglichtvensters zijn afgekeerd van de zon waardoor opwarming en hinderlijke reflecties niet voor zullen komen.''

De Dreef, Gymzaal, Scholenbouw
De Dreef, Gymzaal, Scholenbouw
De Dreef, Gymzaal, Scholenbouw
De Dreef, Gymzaal

Interieur

Concept & sfeer

Vanuit de school is een directe doorgang naar de gymzaal aanwezig. De zaal wordt bereikt via de kleedkamers, zodat “vieze- en schone voeten” elkaar niet zullen kruisen.

De kleedkamers en de toestellenberging liggen aan beide kopgevelzijde van de zaal. De deuren en toegangen naar de kleedkamers en toestellenberging zijn echter zo ver mogelijk uit het midden van de zaal geplaatst, waardoor er geen hinder zal ontstaan bij het uitoefenen van zaalsporten als basketbal, voetbal of handbal.

De klimaatinstallaties zijn volledig weggewerkt in de kapvolumes bij de materialenberging en boven de doucheruimtes aan de kleedkamerzijde.

De Onderste 2,5 meter van de zaal zijn is in zijn geheel bekleed met akoestische panelen van PET-filt (gemaakt van gerecyclede PET-flessen) Deze zorgen voor bescherming van de wanden en voor een goede akoestiek.

De ramen in de oost- en westgevel zijn allen voorzien van afstand bedienbare verduisteringsscreens. Hiermee is ook overdag de zaal goed te verduisteren t.b.v. toneelspel of uitvoeringen. Er zijn in de zaal direct middelen opgenomen om een geluids- en verlichtingsinstallatie aan te sluiten.

''De afronding van het volume eindigt laag, waarmee de overgang naar de omgeving en het nabije groen wordt verzacht.''

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

De Dreef, Gymzaal