GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

De Brink

De Brink, Julianadorp

Opdrachtgever Woonstichting Den Helder
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2019-2020
Omvang 33 eenheden 2.720 m2 bvo

Een modern zorggebouw

Julianadorp

De Brink is een modern en duurzaam zorggebouw aan de Koningsbrink in Julianadorp, Noord-Holland . Het gebouw is vormgegeven als een ‘schuurgebouw’ en ligt midden in een levendige nieuwbouwwijk. De 33 zorgwoningen zijn in 4 woongroepen geclusterd als een KleinSchaligWonen. Het gebouw is ontworpen in opdracht van Woningstichting Den Helder en heeft 2 bouwlagen met een kap, die gedeeltelijk dienst doet als opslag- en installatieruimte.

Uniek is de toekomstbestendigheid van het gebouw, waarbij transformatie naar een andere gebruiksbehoefte mogelijk is zonder grote constructieve- en bouwkundige aanpassingen. ‘Transcasco’ noemen we dat: het voorontwerpen van het gebouw, ingericht op mogelijk andere indelingen en bewoningsmogelijkheden.

Omdat het echt een thuis moet zijn voor de geriatrische bewoners is het interieur samen met de gebruikers van het gebouw, de zorgverleners en vertegenwoordigers van de bewoners ontworpen. Een belangrijk aandachtspunt was hierbij het zorgen voor een zo groot mogelijke huiselijkheid. Door de natuurlijke vormen, materialen en herkenbaarheid van de ruimten voelen de ruimten niet functioneel of instelling-achtig aan, maar als een warme en huiselijke woonomgeving.

2014037-De-brink-Interieur-08-[1200x900]
2014037-De-brink-Interieur-03-[1200x900]
2014037-De-brink-Interieur-02-[1200x900]
2014037-De-brink-Interieur-07-[1200x900]
2014037-De-brink-Interieur-04-[1200x900]

Elk woonhuis bestaat uit minimaal 8 wooneenheden en heeft een centrale huiskamer voor activiteiten en maaltijden. De woonhuizen worden centraal ontsloten via een gezamenlijke entree.

2014037-DE-BRINK-LEX05478-[1200x900]

Contact met de omgeving is belangrijk, daarom hebben alle woonruimten een ‘buiten’: Een loggia op de verdieping of (besloten) tuin voor de parterre woonhuizen.

"Je kunt er elkaar ontmoeten, maar het hoeft niet."

Omgeving

Concept & sfeer

De expressieve vormgeving van het dak en landelijke uitstraling van de zwarte houten geveldelen maken een knipoog naar de schuren in de omgeving en het agrarische verleden van het landschap. Ondanks het forse volume van ca. 11.500 m3 past het gebouw daardoor goed in het dorpse karakter van de nieuwe wijk en draagt bij aan het landelijke karakter van de wijk. En door de centrale ligging aan de Brink is het gebouw echt een herkenningspunt.

De staande ‘luiken’ dienen voor zonwering en zijn bovendien de voorbereiding voor het aanbrengen van balkons aan het gebouw voor de toekomstige transformatie naar sociale appartementen. De houten ‘luiken’ bieden dan constructieve ondersteuning van de balkons en privacy van de gekoppelde balkons onderling. In de architectuur geven de verticale luiken geleding in de gevel, waarmee het gebouw zich beter voegt in de woonomgeving en niet als instelling herkenbaar is.

“Een ontwerp met een knipoog naar de schuren uit deze streek”

"Het verleden in een jas van het heden met oog op de toekomst."

Positief, vindingrijk, eigen regie en samen zijn de kernwaarden van onze organisatie. Omdat GeO architecten het gebouw niet vóór ons, maar sámen met ons heeft ontwikkeld, is het een succesvol concept geworden. Het ontwerp, de indeling en de ruimtes dragen bij aan de waarden van Omring en aan de behoeftes van de inwoners van De Brink. Zo noemen we onze woonclusters hier heel mooi ‘buurten’. Dat dekt de lading wel!’
Jolanda Duivenstein, Locatiemanager Omring

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2014037-DE-BRINK-LEX05478-[900x900]