GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

De Aventurijn

Speciaal Onderwijs De Aventurijn, Volendam

Opdrachtgever Stichting Katholiek Onderwijs Volendam
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2019-2021
Omvang 1.217 m2 bvo

Prikkelarm en overzichtelijk

interieur & beleving

SBO De Aventurijn is een basisschool voor speciaal onderwijs. De school biedt huisvesting aan kinderen in het autisme spectrum. Beperking van prikkels en waarborgen van overzicht zijn belangrijke voorwaarden voor de vormgeving van het schoolgebouw en de situering in de omgeving. Haal- en brengverkeer wordt op eigen terrein afgewikkeld.

Natuurlijke en neutrale kleuren en materialen zorgen voor rust en uniformiteit. Accentkleuren zijn voornamelijk toegepast in de vloeren, deze markeren de afgesproken zones voor specifieke activiteiten en geven in deze hoedanigheid minder prikkels dan wanneer deze op de muren of in het meubilair wordt toegepast. De groene kleuren is een referentie naar de vele weilanden in het Waterlandse landschap.

De boven- en onderbouw zijn gescheiden met daartussen als verbinding de aula en andere ondersteunende ruimten. Met onderwijsruimten aan weerszijden van de gang, is het daarom mogelijk om de gangzones kort en overzichtelijk te houden. Onderwijsruimten liggen aan de buitengevels en krijgen daardoor voldoende licht, de centraal gelegen ruimten worden voorzien van extra indirect daglicht vanuit openingen in de kapvorm.

 

Onderwijsruimten zijn buiten omzoomed door semi-besloten ’tuintjes’, waardoor prikkels vanuit de omgeving worden beperkt.

De hoofdentree is gemakkelijk vindbaar op de hoek van het gebouw, nabij de fietsenstalling en Kiss&Ride.

 

"Beperking van prikkels en het waarborgen van overzicht zijn belangrijke voorwaarden voor de vormgeving van het schoolgebouw."

2019027-VINCENTIUSSCHOOL-exterieur-06-[1200x900]

Duurzaam bouwen

Vorm & Energie

Het schoolgebouw is nagenoeg geheel circulair vervaardigd op basis van houtskeletbouw. Op enkele locaties is een staalhulpconstructie toepast voor grote overspanningen in het kader van bruikbaarheid. De gevels zijn uitgevoerd in gezaagde baksteen omwille van onderhoud en een robuuste gevelafwerking en zijn geïnspireerd op de Waterlandse architectuur van de omgeving.

De school is energieneutraal en uitgerust met PV-panelen op het oost-west zongeoriënteerde dakvlakken, zodat gelijkmatige opwekking kan plaatsvinden. Mede om deze reden is het daklandschap op deze wijze ingericht. Het kappenlandschap maakt het dakgebied tevens lastig toegankelijk. Belangrijk, omdat er sprake is van een vandalismecultuur in Volendam.

Deze ruimtelijkheid biedt ook in het interieur mogelijkheden voor indirecte verlichting en daglichttoetreding uit de minder zongerichte gevels, zodat opwarming van het schoolgebouw kan worden beperkt. 

De gevels zijn overigens voorzien van zonweringsluiken, waarbij doorzicht mogelijk blijft maar de robuuste en windvaste zonwering functioneel is voor zonwering en bescherming. De school is gecompartimenteerd in 3 clusters en verwarmd met een laagtemperatuurverwarming. Hiermee wordt energie bespaard en kunnen in de clusters de gewenste comfortvraag worden geregeld.

“Robuuste luiken zorgen voor passieve zonwering terwijl doorzicht mogelijk blijft.”

"De ruimtelijk functionele indeling is in samenspraak met het schoolteam gereorganiseerd."

“Aanbeveling van de klant. Picim eicae siminis id ut et re peligen deribus intibusa sinctenimost ipienim agnaten erro. Arum expedi ommolorro quodi sam sapere voluptatus int elitiis vitat qui istio te molupta voluptas sus ad evel in erovid. Ihillore provit et omnisse ceperspedit lias ad es autem is doluptam qui od.”
-Klantnaam, Bedrijf

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2019027-VINCENTIUSSCHOOL-exterieur-06-[1200x900]