GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen
Specificaties Karsenboom

Opdrachtgever Tuin Ontwikkeling
Status ontwerp Gerealiseerd
Realisatie 2021 – 2022
Omvang 200m2 BVO

Karsenboom, Den Burg, Texel, Monumentaal

Het accent van de monumentale gevel ligt op het hart van het pand. De gevelindeling is spiegelsymmetrisch.

Karsenboom, Den Burg, Texel, Monumentaal

De goothoogte van de nieuwbouw is afgestemd op de hoogtelijn van de topgevel van de monumenten.

''De gedaante van het pand is eigentijds, maar met gevoel voor de rijke detaillering van de monumentale buren''

Karsenboom, Den Burg, Texel, Monumentaal

De parterregevel van de nieuwbouw heeft de expressie van een plintgevel. Dit wordt versterkt door de plastiek van de “gevel op vlucht”. Daarmee is het zwaartepunt van de gevel omlaag gebracht en wordt de ondergeschiktheid in belangrijke mate gerealiseerd.

Door het verticale verband van de gevelvensters van de parterregevel ontstaat de illusie van monumentale “doorkoppeling”.

Karsenboom, Den Burg, Texel, Monumentaal

Aan de vismarkt..

Monumentaal ensemble

De Karseboom is de naam van het café wat zich oorspronkelijk op deze beeldbepalende locatie bevond. Het cafe was al langer niet meer rendabel en raakte in ongebruik en verval. Het bouwval heeft de Vismarkt voor lange tijd ontsierd, omdat er zich geen investeerder aandiende. De bouwlocatie van 50 m2 was simpelweg te klein, om er een rendabele investering van te kunnen maken.

Annex de Karseboom bevinden zich 2 van de oudste en meest statige monumenten van het eiland, Het Schoutenhuys en het Regentenhuys. De gemeente wilde medewerking geven aan een nieuw statig pand als onderdeel van een ensemble aan de Vismarkt, als deze net onder de goot- en nokhoogte bleef van de bestaande monumenten. GeO architecten is er in geslaagd een 5 laags huis in te realiseren, waar zich in de souterrain tot verdieping 1 een Horeca uitspanning met terras bevindt en daarboven een kleine woning met zelfstandige opgang.

Karsenboom, Den Burg, Texel, Monumentaal

De hoogte van de gevelopzet blijft lager dan die van de monumentale buren, waardoor het pand in verhouding tot het Schoutenhuys en het Regentenhuys ondergeschikt blijft.

Karsenboom, Den Burg, Texel, Monumentaal

Het verbijzonderde metselwerk voegt tactiliteit toe waardoor er een ambachtelijke sfeer ontstaat. 

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

Karsenboom, Den Burg, Texel, Monumentaal