GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

Hospice Schagen

Hospice, Schagen

Opdrachtgever Stichting PLUS
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2012-2016
Omvang 690 m² BVO

"Een zonnige sfeer als woonomgeving bij het afscheid van het leven."

Gemeenschappelijke functies zijn open en gericht op de zonnige zuidzijde.

Aan de noordzijde bevinden zich de hospicewoningen, deze hebben een eigen terras met een besloten karakter.

"Bewoners hebben de keuze om zich individueel terug te trekken of gezamenlijk te genieten."

Veelzijdige beleving

zonnig & rustgevend

Het huis met voorerf is gericht op de Nes. Op deze wijze is intimiteit gecreëerd op het erf. Het gebouw is eenvoudig en doelmatig gehouden. De hospicewoningen zelf bevinden zich aan de noordzijde en zijn daardoor afgewend van de woonomgeving en de directe instraling van de zon.

De gevels van de hospice zijn uitgevoerd met een traditionele houten gevelbeschieting. Hiermee wordt de sfeer en het beeld van vergankelijkheid weergegeven. Met het contrast met de donkere houten gevelbeschieting en het witte stucwerk is een frisse entreegevel gerealiseerd, waarmee de beladen sfeer van de laatste levensdagen wordt verlicht door de zonnige sfeer van het voorerf. Het gebruik van de houten delen refereert ook aan de traditionele gevels van de agrarische bebouwing langs deze historisch landelijke route.

De gezamenlijke woonkamer en gastenverblijven bevinden zich aan de zuidzijde en zijn daardoor gericht op het woongebied en de zon, zodat de bewoners de keuze hebben, of zij wel of niet willen genieten van het zonnetje en het woonrumoer.

2012035-Hospice-Exterieur-04-[1200x900]

Gelegen langs de Nes kunnen bewoners direct vanuit hun woningen genieten van het groen in de omgeving.

Door een slimme organisatie van de diverse ruimten is het mogelijk gemaakt om bewoners diverse kwaliteiten te bieden.

De gebouwvorm is eenvoudig en refereert naar de traditionele agrarische bebouwing langs deze historische landelijke route.

"Toepassing van natuurlijke materialen zorgen voor een warme en vitale sfeer is."

2012035-Hospice-Interieur-01-[1200x900]

Huiselijk interieur

warmte & vitaliteit

Het interieur is gebaseerd op de toepassing van natuurlijke materialen, waarmee een warme en vitale sfeer is gecreëerd. De natuurlijke materialen bieden niet alleen qua beeld een warme sfeer, maar geven het gebouw ook in tactiele zin een zachte en eerlijke kwaliteit.

Fijn bezaagde houten delen als lambriseringen, toepassing van sisal projecttapijten, de houten trappen en galerij in samenhang, ruimschoots toetreding van daglicht met helder en fris kleurgebruik, dragen bij aan de ervaring van de beoogde vitale huiselijke omgeving zonder instellingsfeer. Een zonnig gebouw als woonomgeving bij het afscheid van het leven…

"Vlakke detaillering geeft het hospice een hedendaagse en rustige uitstraling."

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2012035-Hospice-Exterieur-13-[950x950]