GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen
Toren, Hoorn

Opdrachtgever Scholtens Projecten BV
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2016-2019
Omvang 209 wooneenheden, 29.577 m² bvo excl. stallingsgarage

2016026-TOREN-exterieur-02-[900x1200]

In het hart van het complex is een royale patio opgenomen, waar de woningen over een zongeörienteerde buitenruimten beschikken en een fijne stadsstilte het wonen veraangenaamd.

2016026-TOREN-exterieur-03-[900x1200]

De op historie geïnspireerde toren biedt ruim 2 skyhouses op een unieke locatie in de binnenstad.

"Project Toren is de oude stad in haar nieuwe gedaante."

Toren

Een proces in schetsen

Het gebouw met de 209 woningen is opgebouwd met twintig verschillende woningtypes, die in grootte variëren van 70 tot 160 m2. Onder het complex bevindt zich een parkeerkelder voor de bewoners met bergingen en fietsenstalling. Zo wordt het maaiveld niet overmatig belast met parkeerruimte en is de entree van de woningen comfortabel en toegankelijk. De woningen zijn ontsloten met portieken, die tussen de appartementen in liggen. Hiermee is de noordgevel geparcelleerd ondersteund met verschillende baksteen kleuren.
De geluidwering in deze noordgevel gericht op de provinciale weg is gemaakt als “dove gevel” op basis van verschillende geveloplossingen. De verscheidenheid in de vensteroplossingen draagt bij aan de architectonische identiteit van de gevels. Hiermee is een eigentijdse vertaling van het binnenstadse gevelbeeld gerealiseerd.

De ‘laagbouw’ van 6 bouwlagen is ontkoppeld van de toren zelf, zodat de winddruk vanuit de zuidwestzijde voldoende ruimte heeft om te ‘ontsnappen’ en hinderlijke tocht bij de toren wordt beperkt.
Bovenin de toren bevinden zich de dubbellaagse penthouses met briljant uitzicht over de stad en de voormalige Zuiderzee. De woningen zijn gegroepeerd rondom een binnentuin, die is ingericht op gezamenlijk gebruik. Zo hebben alle woningen in het complex toegang tot een buitenruimte met stadse stilte.

2016026-TOREN-template slide1B-[1200x900]
2016026-TOREN-template slide2B-[900x1200]
Toren Hoorn architectuur concept
2016026-TOREN-exterieur-04-[900x1200]

Toren

Een proces in schetsen

Het gebouw bevat twintig woningtypes die in grootte variëren van zeventig tot 160 vierkante meter.  Onder het complex bevindt zich een parkeerkelder met bergingen en fietsenstalling. Zo wordt het maaiveld niet overmatig belast en is de entree van de woningen comfortabel en toegankelijk.

De geluidbelasting op de noordgevel is opgelost met verschillende geluidwerende geveloplossingen. De ontwerpen hiervan zijn aangepast op de unieke gevels van de verschillende percelen.

Bovenin de toren bevinden zich de dubbellaagse penthouses met briljant uitzicht over de stad en de voormalige Zuiderzee.

De woningen zijn gegroepeerd rond een groene, semi-openbare binnentuin. Zo hebben alle woningen in het complex toegang tot een buitenruimte vol stadse stilte.

2016026-TOREN-exterieur-06-[1920x1080]

Het gebouw is als het ware een nieuwe stadspoort op de rand van deze historische en glorierijke binnenstad.

"Die sprong in de gevel maken de historische VOC-pakhuizen in de binnenstad van Hoorn ook."

2016026-TOREN-exterieur-07-[1200x900]

Gevelwerk

Uitgesproken kleuren

Voor de gevels is gebruik gemaakt van verschillende steenkleuren merk Hagemeister. Per woonblok is één kleur baksteen als beeldmerk ingezet. Doordat vijf verschillende kleuren gebruikt zijn, houdt Toren zich goed staande in de stadsrandlocatie vol uitgesproken kleuren. Tegelijk wordt zo waardering getoond voor het klassieke, warme en duurzame gevelmateriaal dat in Nederland traditie heeft.

Het complex omsluit een autovrij binnenhof. Het binnenhof kenmerkt zich door de luwte en stadse stilte en heeft een eigen gedaante gebaseerd op lichtreflectie door de schakering van wit en witgrijzen. Omwille van herkenbaarheid en schaal is in dit binnenhof ook een parcellering gehanteerd. Op deze manier zijn alle woningen in het complex van een goede en royale buitenruimte voorzien.

“Het begon bij een ontdekking: opeens was daar een fantastisch gelegen terrein met bouwbestemming, dat al 10 jaar leeg lag. Het voelde als een geheime plek. Inmiddels torent Toren er boven de stad uit. Een gebouw maken als Toren is een lang proces. Van de vondst van de locatie, het schetsen van de architect en het nadenken over het gebruik, het bouwproces en de oplevering. Alles viel samen en Toren is nu een thuis voor heel veel mensen.”
- Guido Scholtens, directeur Bouwgroep Scholtens

Markante Toren

stadspoort & landmark

Op de drempel van het oude stadscentrum is “Toren” gerealiseerd als de nieuwe stadspoort van Hoorn.

Niet voor niets is de rijke historie van Hoorn uit de maritieme hoogtijdagen van de Nederlanden als inspiratiebron gehanteerd voor de vormgeving van het project. Het complex is op deze locatie als het ware de gedaante van de nieuwe stadsrand van deze glorierijke stad….

De inspiratie van de oude binnenstad voor het ontwerp is verbeeld in kleurgebruik, materiaal en ornamentiek.

De oude pakhuizen en notabele panden van de stad zijn gestileerd in de gevels van het complex door toepassing van glans, de naturel kleuren en accenten van de oude galjoenen van de VOC. De percelen zijn onderling verschillend en worden gescheiden door tussenliggende portiekgevels, die in werkelijkheid de majestueuze voordeuren zijn naar de appartementen aan weerszijden van de portiek. Met name de geluidsbelasting op de noordgevel is opgelost in de vorm van verschillende geluidwerende geveloplossingen, die worden gehanteerd voor verschillende onderscheidenlijke gedaanten van de naast elkaar liggende perceelgevels. Op die wijze is er inhoud gegeven aan de diversiteit in gevelesthetica.

2016026-TOREN-exterieur-08-[1200x900]
2016026-TOREN-exterieur-11-[1200x900]
2016026-TOREN-exterieur-12-[1200x900]
Jan Verberne

Jan Verberne

GeO-er over Toren Hoorn

Voor de gevels is gebruik gemaakt van verschillende steensoorten.  Per woonblok is één kleur baksteen als beeldmerk ingezet. Doordat vijf verschillende kleuren gebruikt zijn houdt Toren zich goed staande in de stadsrandlocatie vol uitgesproken kleuren. Tegelijk wordt zo waardering getoond voor het klassieke, warme en duurzame gevelmateriaal dat in Nederland traditie heeft.

Voor de gevels is gebruik gemaakt van verschillende steensoorten.  Per woonblok is één kleur baksteen als beeldmerk ingezet. Doordat vijf verschillende kleuren gebruikt zijn houdt Toren zich goed staande in de stadsrandlocatie vol uitgesproken kleuren. Tegelijk wordt zo waardering getoond voor het klassieke, warme en duurzame gevelmateriaal dat in Nederland traditie heeft.

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2016026-TOREN-exterieur-05-[1200x900]