GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

Kaap Hoorn

Kaap Hoorn, Hoorn

Opdrachtgever Scholtens Projecten BV
Status ontwerp gerealiseerd
Realisatie 2014-2015
Omvang 83 wooneenheden, 7.200 m2 bvo

"Het verleden in een jas van het heden met oog op de toekomst."

Hergebruik verpleeghuis als modern woongebouw

hoorn
Aan de rand van het centrum van Hoorn bevindt zich het voormalige Liornehuis, een verpleeghuis uit 1967, dat in ongebruik was geraakt.
 
Het gebouw is omgetoverd tot een eigentijds woongebouw. De woningen zijn ontsloten via de bestaande middengang en ingericht als 2-kamer appartementen van 50 m2 GO. en enkele grotere 3-kamer appartementen tot 85 m2 GO. Op de eerste en tweede verdieping is een nieuwe galerij toegevoegd, omdat de bestaande draagstructuur van het gebouw een middengang niet mogelijk maakte.
 
Bouwfysisch is het gebouw opnieuw ingepakt door de voormalige balkons binnen de gevels te annexeren. De nieuwe betonnen balkons van 8 m2 zijn gefundeerd op een eigen zelfdragende staalconstructie buiten het gebouw. De balkons zijn “at random” voor de gevel geplaatst, waarmee de woningen uniek zijn gemaakt en de bezonning van de balkons is verbeterd. Het bestaande gebouw wordt daardoor minimaal belast door de nieuwe toevoegingen waarmee bouwschade door constructieve zettingen is vermeden.
2014043-Kaap-Hoorn-Exterieur-02-[1200x900]
2014043-Kaap-Hoorn-Interieur-01-[1200x900]
Transformatie tot een modern woongebouw
foto Erik Poffers

Beeld van het voormalige verpleeghuis versus de nieuwe gedaante van het gebouw als “Kaap Hoorn”.

Binnen de bestaande bouwstructuur is het beeld van het zorggebouw omgetoverd tot een eigentijds woongebouw met royale buitenterrassen.
foto Erik Poffers

Op de eerste en tweede verdieping is een nieuwe galerij toegevoegd, omdat de bestaande draagstructuur van het gebouw een middengang niet mogelijk maakte.

"Het gebouw biedt woonruimte voor een grote diversiteit van doelgroepen. Van starters tot senioren, alleenstaanden en 1-oudergezinnen."

2014043-Kaap-Hoorn-Exterieur-03-[1200x900]
2014043-Kaap-Hoorn-Detail-01-[900x1200]
De bestaande baksteengevels zijn gekeimd in een lichtgrijze kleur, waarmee het gebouw is veranderd in een vitaal baken bij de entree van de stad.
foto Erik Poffers

Omgeving

Concept & sfeer

Het gebouw is gekeimd in een grijswitte kleur en alleen de balkonhekken zijn voorzien van een naturel kleur. Interieur is het gebouw in de kleuren van VOC gezet, een belangrijke pijler voor de Hoornse geschiedenis in het jaar 2016, waarin de ontdekking van Kaap Hoorn door de gemeente Hoorn opnieuw wordt gevierd.
Zoals het bij de uitreiking van de monumentenprijs 2015 werd genoemd “Het pand is niet alleen een baken voor Hoorn, maar voor heel West-Friesland…”

De toegevoegde balkons met staalconstructie geven het gebouw o een bijzondere expressie. Het gebouw associeert met de tuigages van de tall ships en doet denken aan de tijd van kapitein Schoutens, die in 1616 Kaap Hoorn in Chili ontdekte.
Het beeld van het voormalige verpleeghuis is compleet omgezet tot een eigentijds woongebouw met een nieuwe toekomst. Door optimaal gebruik te maken van de eigenschappen van het gebouw, zijn de investeringen voor de transformatie volledig ten goede gekomen aan de verbeteringen van het gebouw tot eigentijdse woningen.

Door de expressieve plaatsing van balkons en de halfportalen is de associatie opgeroepen met de tall ships, die het beeld van de haven de stad Hoorn destijds bepaald hebben.

"Zoals het gebouw bij de uitreiking van de monumentenprijs 2015 werd genoemd: Het pand is niet alleen een baken voor Hoorn, maar voor heel West-Friesland....."

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

De royale uitkragende balkons op de thermisch verzinkt stalen halfportalen steunen af als een zelfdragende constructie.
foto Erik Poffers