GeO architecten logo Schagen leefomgeving van morgen

OBS De Brug

Openbare school De Brug

Opdrachtgever: Stiching Surplus Schagen
Status ontwerp: In gebruik
Realisatie: 2015 – 2016
Omvang: 920 m2

Dorpsschool

Sint Maartensbrug

Een dorpsschool in eigentijds traditionele architectuur. De OBS de Brug is opgericht als vervangende nieuwbouw van de oude dorpsschool. De oude school was een duidelijk herkenningspunt voor de dorpelingen, waarvan velen de schooltijd ook op de oude school hebben meegemaakt. In de nieuwe school zijn de specifieke stijlelementen, kleuren, ambacht en ruimtelijke kwaliteiten als reminiscenties verwerkt, zodat het nieuwe schoolgebouw de oude culturele herinneringen in zich mee zal dragen. De school biedt integraal huisvesting voor peuters tot 12 jarigen en buitenschoolse opvang. Verwerkingsruimten rondom de groepsruimten en het speellokaal zijn zo gepositioneerd, zodat zij meervoudig kunnen worden ingezet als onderwijsruimte en/of opvangruimte. Bijvoorbeeld het “voorleestheater” als verwerkingsruimte tussen de peuteropvang en onderbouwgroep is tevens een overloopruimte, zodat peuters kunnen migreren naar de kleuters om eens te komen snuffelen, of peuters en kleuters samen kunnen genieten van een mooi voorleesverhaal. De met rood tapijt beklede “tribune” is tevens de trap naar de in de peuteropvangruimte gerealiseerde entresol voor de BSO. In het “theater” kunnen de BSO-ers naar hartlust gamen of film kijken….

2011028-OBS-Exterieur-04-[1200x900]
2011028-OBS-Exterieur-03-[1200x900]
2011028-OBS-Detail-02-[1200x900]

Traditionele metselwerk gevelafwerking met eigentijdse detaillering.

2011028-OBS-Interieur-03-[1200x900]

De entresol creëert intieme speel en leeshoeken.

"Herinneringen verweven in hedendaagse architectuur."

Omringd door ruime schoolpleinen, speelbosjes, een eigen voetbalveld, het dorpshuis en tennisbanen ligt de school op een centrale plek in het dorp. De Brug is een plek voor kinderen vanaf 2 jaar. Het schoolgebouw is zo ontworpen dat kinderen van verschillende leeftijden elkaar kunnen ontmoeten en hierdoor gradueel de school verder in kunnen groeien. 
De school is ruim van opzet. Alle lokalen zijn aan elkaar verbonden met ruime gangen en grenzen aan het werkplein. Het werkplein wordt gebruikt voor het zelfstandig werken en als hart waar de hele school kan samenkomen. 

"OBS de Brug: Efficiënt ontworpen school met flexibele ruimtes."

"Innovatieve leeromgeving met een vleugje nostalgie."
OBS de Brug Sint maartensbrug_schets
"De architectuur van OBS de Brug is gericht op de behoeften van hedendaags onderwijs. Verwerkingsruimten zijn strategisch gepositioneerd, waardoor ze flexibel kunnen worden gebruikt voor onderwijs en opvang, en de school aanpasbaar is aan veranderende eisen."

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

2011028-OBS-Exterieur-01-[1200x900]