Willem Alexanderhof – Fase 3

Specificaties

Opdrachtgever Helderse Bouw Kombinatie
Status ontwerp Gerealiseerd
Realisatie 2020 – 2021
Programma 58 woningen

Nieuwetijdse dorpswijk

Julianadorp

Voor de Heldere Bouw Kombinatie zijn een aantal deelgebieden uitgewerkt als uitbreiding van de woningvoorraad in Julianadorp.

Voor de twee-onder-een-kap woning is uitgegaan van een  eenvoudige morfologie als kenmerk van het dorp. De kap is doorgezet tot 5.40m boven het maaiveld, zodat de schaal van de woning fraai past in het straatbeeld. De plattegrond van de twee-onder-een-kapwoning is symmetrisch, maar in het gevelbeeld is de samenhang van de dubbele woning als één entiteit zoveel mogelijk benadrukt.

Door de parterre vensters te benadrukken door deze als reeks te behandelen wordt de totale gevelbreedte benadrukt. De verdiepingsvensters hebben qua vorm en positie een relatie met de parterrevensters, maar zijn niet symetrisch in het gevelbeeld geplaatst. Daardoor ontstaat er meer een “totaalgevel” en wordt de parcellering zoveel mogelijk ontkracht. 

Dit principe is ook voor de achtergevel gehanteerd. De berging/garage en aanbouw aan de achterzijde zijn afgestemd op de horizontale belijning van de gevel, waardoor ook die worden betrokken in de samenhang. Het accent van de woning is op de parterre plattegrond gelegd, waarbij de bewoner de mogelijkheid heeft te kiezen tussen een straatgerichte woonkamer of een tuingerichte woonkamer met woonkeuken aan de straatzijde. Beiden zijn mogelijk. Een levensloopprogramma kan worden gerealiseerd in de aanbouw.

Willem Alexanderhof - Nieuwbouw - Julianadorp
WAH-3_referentie-beeld-1

De authentieke vormtaal van een aangekapt landhuis vormt het vertrekpunt voor één van de archetypes binnen het Willem Alexander hof.

WAH-3_referentie-beeld-2

Het agrarische karakter van de hooischuren past binnen de context van Julianadorp en vormt een referentie voor de hofwoningen.

Willem Alexanderhof - Nieuwbouw - Julianadorp Fase 3
Willem Alexanderhof - Nieuwbouw - Julianadorp Fase 3
Willem Alexanderhof - Nieuwbouw - Julianadorp Fase 3

Karakter

Concept & sfeer

Het karakter van het oude centrum van Julianadorp wordt gekenmerkt door de variatie aan gecombineerde kapvormen. Daarnaast wordt er teruggegrepen op de lokale cultuurhistorische archetypes van dit gebied als uitgangspunt voor het karakter van dit nieuwe stukje Julianadorp.
De afwisseling tussen kleine en grotere ”korrels” wordt als stedenbouwkundig principe doorgezet door de afwisseling tussen rij woningen, twee-onder-een-kap woningen en dorpsvilla’s. De eenvoudige dorpse rommeligheid en de differentiatie van het morfologische dakbeeld zorgen voor een ontspannen en vertrouwd straatbeeld. Door het monochroom ton-sur-ton kleurgebruik wordt de architectonische morfologie extra versterkt. 

Willem Alexanderhof - Nieuwbouw - Julianadorp Fase 3

''De kap heeft een lage goot aanzet zodat de schaal van de woning fraai past in het straatbeeld.''

Ontdek meer

Hier zie je meer projecten waar we trots op zijn.

Maak een afspraak

Of vraag informatie op

We maken graag kennis met je. Neem gerust contact op wanneer je een vraag hebt of nieuwsgierig bent naar onze projecten en werkwijze.

Willem Alexanderhof - Nieuwbouw - Julianadorp Fase 3